Marele Albastru, atelier de pictură pentru adulți cu Petruța Baniță, sâmbătă, 18 Martie, 10.00 – 13.00
150.00 lei
Albastru de Prusia / Lucrări ale pictorului francez minimalist Yves Klein, al cărui nume a fost atribuit nuanței de albastru inventată și patentată de el, International Klein Blue (IKB).
“Dintre toate culorile, albastrul este cea mai iubită culoare, atât de bărbați, cât și de femei. Mulți artiști și-au exprimat preferința față de această culoare, folosind-o pentru a exprima idei sau stări, dar mai ales spiritualul în artă.
Este interesant că ceea ce au vrut să surprindă din natură în operele lor, cerul sau apa, în realitate nu au culoarea albastră. Și, mai mult, mii de ani albastrul a fost de negăsit în natură pentru a putea fi folosit asemenea galbenului sau roșului, ceea ce a făcut ca această culoare să capete prețiozități și semnificații dincolo de eteric.
Atât poeții greci, cât și scrierile ebraice ale Vechiului Testament nu menționează această culoare în descrierea cerului sau a mării, pentru că nu aveau un cuvânt pentru ceva ce încă nu aveau.
Psihologii menționează că persoanele atrase de culoarea albastru apreciază lucrurile positive și caută activ observarea, identificarea și înconjurarea de lucruri și gânduri senine. Albastrul ne îmbunătățește calitatea vieții, aducând schimbări majore și semnificative atât în noi, cât și în jurul nostru.
Vă propun un atelier în care să călătorim scurt în frumoasa istorie a celei mai interesante culori, pe care apoi să o așezăm într-o lucrare de pictură, manifestându-ne dorința de a surprinde fărâma unei idei, stări sau căutări spirituale.
Atelierul se va desfășura pe durata a 3 ore, va cuprinde prezentarea istoriei albastrului și partea practică a realizării unei lucrări de pictură pe care o veți lua acasă. În prețul atelierului sunt incluse toate materialele necesare pentru realizarea acesteia.” – Petruța Baniță, coordonatoarea atelierului
Petruța Baniță este absolventă a Universității Naționale de Artă București, licențiată în Conservarea și Restaurarea Operei de Artă.
Formarea ei de restaurator, de intrus în intimitatea operei de artă, a îndemnat-o să susțină cursuri de artă strâns legate de patrimoniul cultural. Prin urmare, din 2008 susține ateliere în cadrul scolii de vară LutArs de la Piscu (modelaj în lut, icoane pe sticlă si pictură pe vase de lut), iar din 2012 este inițiator, colaborator și coordonator de ateliere de arte vizuale și abilități practice pentru copii, în cadrul Asociației “Gaspar, Baltasar și Melchior”, Asociației “Dintr-un Basm”, Fundației “Calea Victoriei”, Asociației” Art Conservation Support”, Forest Academy Afterschool și la Școala Gimnazială nr. 193, Orizont.
Printr-o muncă de echipă susținută de-a lungul mai multor ani, în 2014 a fost lansat “Manualul alternativ de arte vizuale și abilități practice pentru copii”, la care a colaborat.
Din toamna anului 2014 s-a alăturat echipei Școlii Gimnaziale Libere Waldorf, a urmat cursurile de formare pentru învățători Waldorf, organizate de Federatia Waldorf, a efectuat un stagiu de pregătire la Goetheanum (Dornach, Elveția) și este absolventă a Facultății de Psihologie și Științele Educației, din cadrul Universității București. Începând cu anul școlar 2015 -2016 a preluat rolul de învățător diriginte la una dintre clasele care s-au format în cadrul Școlii Gimnaziale Libere Waldorf.
Stoc epuizat