Dragi parinti, va propunem pentru acest weekend sa va oferiti si, mai ales, sa oferiti copilului vostru, o experienta multi-senzoriala, o delectare a simturilor, un mod placut de a va relaxa si in acelasi timp de a desfasura o activitate cu copilul, iar rezultatul va face deliciul intregii familii! Este vorba despre nimic altceva decat…facutul painii.
Pentru reteta pe care o propunem astazi, este nevoie de:
400 g faina alba
100 g faina integrala
aprox. 250 ml apa
1/2 cubulet de drojdie proaspata
1 lingurita de zahar brun
4 linguri de ulei de masline
2 lingurite de sare
100 g seminte – combinat floarea soarelui si dovleac
Drojdia se scoate din frigider si se lasa putin sa ajunga la temperatura camerei. Apoi se sfarama intre degete si se pune intr-un castronel cu lingurita de zahar brun si 100 ml apa calduta. Se acopera castronul si se lasa 20 min. Intre timp se pun si semintele la rehidratat intr-un castron acoperindu-le cu apa.
Intr-un vas suficient de mare ca sa puteti framanta, se pun faina si sarea. Apoi se adauga continutul castronului in care drojdia a stat la dospit, apoi si apa si apoi uleiul. Copilul trebuie sa fie implicat in toate etapele procesului de fabricatie :), sa nu uitam ca facem acest lucru in special pentru a-i oferi o experienta autentica si placuta. Asa ca el poate pune faina in vas, apoi poate adauga ingredientele. Ii puteti spune o poveste in acest rastimp, sau puteti canta impreuna, sa creasca painica mai mare si sa se faca mai buna :).
Se framanta bine-bine, pana aluatul devine omogen si elastic. Apoi se scurg bine semintele si se incorporeaza in aluat. Dupa caz, mai adaugam putina faina sau putina apa, pana cand consistenta aluatului este potrivita (nu trebuie sa se mai lipeasca de degete, daca inca se lipeste, adaugam putina faina). Aluatul se unge cu ulei de masline pe deasupra si se acopera cu un stergar si se lasa la dospit, intr-un loc unde este cald (de exemplu, se poate incalzi putin cuptorul (cam 50 de grade) si se poate pune vasul cu aluatul in dreptul cuptorului). Lasati copilul sa framante painica! Va veti murdari cu totii pana la coate, insa copilul cu siguranta va aprecia! Atingerea fina si delicata a fainii, senzatia calduta data de uleiul de masline, textura diferita a aluatului obtinut, toate il vor stimula benefic pe cel mic!
Dupa cam 45 de minute, aluatul a crescut suficient. Puteti fie sa puneti aluatul intr-o forma ca de cozonac, si sa faceti o painica grasuta (in acest caz aluatul se scoate si se modeleaza intr-o forma aproximativ cilindrica si se pune in forma de cozonac unsa cu ulei de masline si tapetata cu putin gris), fie, varianta preferata de copii, modelati impreuna diverse forme de colacei, impletiti sau despletiti, pe care ii asezati pe o tava pregatita ca si forma de cozonac. Sau le puteti face pe amandoua :). In tava se mai lasa painea sau colaceii putin la crescut, pana s-au dolofanit bine, apoi se pun in cuptorul preincalzit si se lasa la 180 de grade. Painica din forma de cozonac se coace cam in 45 de minute, colaceii se scot cand se rumenesc frumos, in functie de cat de mari i-ati facut. Cand se scot din cuptor, se scot si din tava si se dau cu o pensula cu apa, pentru a dobandi un luciu placut.
Aroma raspandita in toata casa va trezi amintiri pacute din copilarie… amintiri pe care le puteti sadi si voi, ca parinti, in copilul vostru. Copilul va fi incantat sa deguste din painica facuta de manutele lui si va povesti cu siguranta multa vreme tuturor bunicilor, matusilor si celor care stau sa il asculte despre aceasta isprava! Atunci cand copilul atinge, vede, miroase,
gusta, are o cu totul alta perceptie despre hrana… Nu are doar revelatia faptului ca painea nu se culege de la super-market, ci are intelegerea muncii inglobate in produsul final, ceea ce il pune in alta relatie cu hrana.
La Scoala Libera Waldorf, atat pentru copiii de scoala, cat si pentru cei de gradinita, coptul painii face parte din activitatile saptamanale mult-asteptate. Copiii framanta aluatul purtati de incantatoarea poveste a dascalului despre calatoria bobului de grau de la ogor pana pe mesele noastre. „Faina, apa, drojdie si sare/punem in covata mare”, canta copiii. Sau spun o frumoasa poezie „Painica frumoasa/Din cuptor scoasa,/Painita cuminte,/Cu fata fierbinte/Ca fata maicutei,/Ca mana taicutei,/Ca soarele-n vara,/Ca bulgaru-n tara!”. Motricitatea fina, capacitatea de ascultare, cunoasterea mediului inconjurator, toate sunt imbunatatite in acest regal al simturilor, in care micii brutari isi pregatesc gustarea de dimineata!